Artikkelit

Onko brändirakkaudella ja brändivihalla jotain yhteistä?
Kuluttajien ja brändien välillä on sekä positiivisia että negatiivisia siteitä. Mitä yhteistä näillä kahdella äärimmäisellä brändisuhteella on? Tutkijat tarkastelivat poliitikkobrändiin liittyviä brändisuhteita sosiaalisen median aineiston avulla.

Miksi feminismistä tuli Suomessa vaikea sana?
Onko sinunkin mielestäsi feministi-sanalla negatiivisia kaikuja? Tutkija analysoi valtavirtamedian feminismikeskustelua Suomessa ja valottaa sanan värittymistä 1960-luvulta 1980-luvulle.

Mitä kiinalainen scifi voi opettaa luontosuhteestamme?
Kirjallisuus voi tarjota ikkunoita erilaisiin kulttuureihin ja ilmiöihin. Tutkija tarkasteli kiinalaista scifi-novellia pohtien, miten se haastaa tavanomaisia käsityksiämme lasten ja nuorten luontosuhteesta sekä tuo esille ympäristökysymysten yhteyksiä oikeudenmukaisuuteen ja tasa-arvoon.

Miksi toisten kielenkäyttö ärsyttää?
Monia ärsyttää joskus toisten kielenkäyttö. Tutkija paneutui aiheeseen syvemmin ja selvitti, millaiset kielenkäytön ilmiöt ärsytystä herättävät ja mistä ärsytyksen tunne on lähtöisin. Artikkelissa selviää myös, millaisin seikoin tietynlaista kielenkäyttöä puolustellaan.

Mikä voisi selittää suomalaisen peliteollisuuden menestystä?
Suomalainen peliteollisuus on noussut kansainvälisesti merkittäväksi toimialaksi yhteisön jaettujen arvojen kuten avoimuuden, yhteistyön ja yhteisöllisyyden ansiosta. Nämä arvot ovat mahdollistaneet alan yritysten sopeutumisen ja kestävän menestyksen globaalissa kilpailussa. Artikkeli valottaa suomalaisen peliteollisuuden kehitysvaiheita sekä arvojen roolia alan kasvun näkökulmasta.

Miksi Ruotsin saamelaiset koulutettiin toisin kuin muissa Pohjoismaissa?
Koulu oli yksi 1900-luvun alun tärkeimmistä areenoista kansalaisuuden eri merkitysten luontiin ja levitykseen. Ruotsissa poronhoitoa harjoittavat saamelaiset kävivät erityistä koulua, nomadikoulua, mikä poikkesi Suomen ja Norjan käytännöistä. Tämä artikkeli havainnollistaa muun muassa tärkeiden, saamelaisten koulutusta koskeneiden päätösten taustalla vaikuttaneita kansantaloudellisia motiiveja.

Mitä suostumus tarkoittaa uudessa seksuaalirikoslaissa?
Hiljattain voimaan tulleen uuden seksuaalirikoslain mukaan seksuaalinen kanssakäyminen ilman vapaaehtoisuuden eli suostumuksen ilmaisua on rangaistavaa. Artikkelissa tarkastellaan uuden lain logiikkaa esimerkkitapausten avulla.

Voiko betoni olla vähähiilisempää?
Maailman suosituimman rakennusmateriaalin pääkomponentin valmistus aiheuttaa yhtä paljon hiilidioksidipäästöjä kuin koko maailman lentoliikenne. Voisiko sitä kuitenkin valmistaa ympäristöystävällisemmin? Tutkimusryhmä selvitti, miten betonin valmistus onnistuisi vähäpäästöisemmän materiaalin avulla.

Mitä Hävitys-romaani kertoo kouluväkivallasta?
Vuoden 2022 kaunokirjallisuuden Finlandia-voittaja, Iida Rauman Hävitys, käsittelee kouluväkivaltaa sen kokijan näkökulmasta. Tässä artikkelissa kirjallisuudentutkija analysoi romaania tietyn kirjallisuudenlajin, todistuskirjallisuuden edustajana.