Kysymyksiä tieteestä

Kuka tutkimuksen maksaa?
Harva asia tässä maailmassa on ilmaista – ei myöskään tutkimuksen tekeminen. Mistä tutkijat saavat palkkansa ja mihin kaikkeen muuhun rahaa tieteentekemisessä kuluu? Kirjoituksessa uskonnonfilosofian professori avaa tutkimusrahoituksen kiemuroita.

Miten tiedettä yleistajuistetaan?
Tässä tiedeverkkolehdessä ei julkaista tiedeartikkeleita sellaisenaan, vaan niistä on tehty yleistajuisia versioita. Mitä se käytännössä tarkoittaa, ja millaisin keinoin tiedettä yleistajuistetaan?

Voiko tiede olla objektiivista?
Tieteen tekemisessä pyritään objektiivisuuteen, mutta käsite voidaan ymmärtää tieteilijöidenkin keskuudessa eri tavoin. Kirjoituksessa filosofi avaa eri näkökulmia objektiivisuuden käsitteeseen.

Miten tutkijaksi pääsee?
Teitä tutkijaksi on monia. Joku löytää kutsumuksensa jo koululaisena, toinen päätyy tutkimuksen pariin vasta pitkän työuran jälkeen. Kirjoituksessa avataan lähtökohtia ja askelia kohti tutkijuutta.

Miksi eri artikkeleissa on samoille termeille erilaisia selityksiä?
Saatat kummastua Mene ja tiedä -lehden artikkeleita lukiessasi siitä, että eri tutkijat selittävät samoja termejä eri tavoin. Termien selittämisestä väitöskirjansa tehnyt tutkija kertoo, miksi näin on.

Miksi lukea tiedeartikkeleita?
Tieteellisten artikkeleiden lukeminen voi olla hidasta ja haastavaa. Nuorten Tiedeakatemian tiedekasvatuskoordinaattori pohtii kirjoituksessaan, miksi se kuitenkin kannattaa.

Mitä tarkoittaa vertaisarviointi?
Kaikki tämän julkaisun tiedeartikkelit perustuvat vertaisarvioituihin artikkeleihin, joista on tehty Mene ja tiedä -lehteä varten tiiviimpiä versioita. Joskus puhutaan myös referee-artikkeleista. Mutta mitä niillä oikein tarkoitetaan?