Artikkelit

Miksi somessa jaetaan kuvia liikuntaharrastuksista?

Miksi ihmiset jakavat liikuntaharrastuksistaan kuvia sosiaalisessa mediassa ja millaisia hyötyjä siitä voi parhaimmillaan olla? Artikkeli avaa liikunnan harrastajien suhdetta mobiilimediaan ja visuaalisuuteen, sekä siihen liittyvää yhteisöllisyyttä. Haastattelu- ja valokuva-aineistosta löytyi monenlaisia kuvien jakamiseen liittyviä syitä ja merkityksiä.

Kaurakuitu on terveellistä, mutta onko sillä merkitystä, missä muodossa sen syö?

Kaura tiedetään terveelliseksi viljaksi, mutta kauppojen hyllyillä sitä on tarjolla monessa eri muodossa, joiden terveysvaikutukset vaihtelevat. Tutkimusryhmä selvitti 22 eri kauratuotteen terveysvaikutuksia erityisellä suolistomallinnusmenetelmällä.

Mitä räpriimein kerrotaan Mosambikin historiasta?

Eteläisen Afrikan siirtomaavallan vastaisen kamppailun muistoa muokkaavat monet erilaiset tahot. Kuva, jota valtapuolueet tai historiankirjat rakentavat menneisyydestä, saattaa erota suurestikin siitä, mitä vaikkapa elämäkerrat edustavat. Artikkelin kirjoittaja on tutkinut mosambikilaisia hiphopyhteisöjä 12 vuoden ajan ja osoittaa, miten räpartistit vaikuttavat julkisiin historiakäsityksiin.

Miten mikrobien ja suurempien eliöiden kokonaisuuksia voidaan tutkia?

Perinteisesti mikrobeja ja niiden isäntäeliöitä, kuten eläimiä tai kasveja, on tutkittu erikseen. Todellisuudessa ne kuitenkin muodostavat biologisen kokonaisuuden, jossa eliöt vuorovaikuttavat monin tavoin. Tämä katsausartikkeli esittelee käsitteitä ja menetelmiä, jotka liittyvät kokonaisvaltaisempaan lähestymistapaan.

Voimmeko luottaa tietokoneen olevan oikeassa?

Tiesitkö, että käytät todennäköisesti jatkuvasti tietokonetta optimointiongelmien ratkaisemiseen? Näin teet esimerkiksi tarkistaessasi nopeinta reittiä keskustaan puhelimellasi. Mutta voitko luottaa siihen, että ehdotus on paras mahdollinen? Tämä artikkeli kuvaa tutkimusprosessia, jossa kehitettiin tulostensa laadun todistava algoritmi.

Millaisia oppimistavoitteita alakoulun ruokakasvatuksella tulisi olla?

Mikäli varhaiskasvatuksen ja peruskoulun opettajasi ovat tehneet tehtävänsä, sinäkin olet varmasti törmännyt ruokakasvatukseen. Mitä sillä oikein tavoitellaan, ja ovatko opettajatkaan siitä samaa mieltä keskenään? Tutkijat selvittivät delfoi-menetelmän avulla, millaisia oppimistavoitteita ruokakasvatuksen asiantuntijat pitävät tärkeimpinä.

Miten historiaa ja muistia muokataan?

Olisi mahtavaa, jos voisimme uskoa siihen, että kaikki oppikirjoissa esitetty on kiistatta totta. Näin ei kuitenkaan ole. Artikkeli kuvaa konkreettisen esimerkin kautta, miten Vladimir Putinin myytteihin perustuva ja valikoiva tulkinta historiasta vaikuttaa kansalaisten näkemyksiin ja leviää jopa opetusmateriaaleihin.

Onko energiamurrokset turvallistettu ilmiö?

Kun huoli energiansaannista heräsi Suomessa Venäjän hyökättyä Ukrainaan, mediassa puhuttiin paljon turvallistamisesta. Mutta mitä termi oikeastaan tarkoittaa? Artikkelissa tutkijat tarkastelevat energiamurrosta turvallistettuna ilmiönä.