Artiklar

Hur ser religionsvetenskapen på förhållandet mellan humor och religion?
Religion och humor är båda mångfacetterade fenomen. Deras förhållande är motstridigt – men uråldrigt. I denna text, baserad på ett referentgranskat lärobokskapitel, kastar forskaren ljus över hur förhållandet mellan religion och humor ser ut ur religionsvetenskapens perspektiv.

Varför blev feminism ett svårt ord i Finland?
Tycker du också att ordet feminism har en negativ klang? I denna text analyserar forskaren feminismdiskussionen i finländska etablerade medier och kastar ljus på hur ordet nyanserades från 1960-talet till 1980-talet.

Varför gick samer i Sverige i annorlunda skolor än i övriga Norden?
Skolan var i början av 1900-talet en av de viktigaste arenorna där uppfattningar om medborgarskap skapades och spreds. I Sverige gick renskötande samer i speciella skolor, som kallades nomadskolor, till skillnad från Finland och Norge. Denna artikel belyser bland annat de nationalekonomiska motiven som låg bakom viktiga beslut gällande den samiska utbildningen.

Hur skyddas mänskliga rättigheter i klimaträttegångar?
Det har hållits över 2000 klimaträttegångar världen över. I många av dessa försvaras mänskliga rättigheter. Artikeln berättar hurdana människorättsliga teman som har behandlats i klimaträttegångarna i Finland, Sverige och Norge.

Varför delar man bilder från träningsaktiviteter på sociala medier?
Varför delar människor bilder på sina träningsaktiviteter på sociala medier och vilka fördelar kan det i bästa fall ha? Artikeln undersöker träningsentusiasters förhållande till mobilmedia och visualitet samt den sociala gemenskap som är förknippad med detta. Intervju- och bildmaterialet avslöjade olika anledningar och betydelser för delandet av bilder.

Kan vi vara säkra på att datorn har rätt?
Visste du att du troligtvis konstant använder en dator för att lösa optimeringsproblem? Det gör du till exempel då du kollar upp snabbaste vägen in till stan på din mobil. Men kan du lita på att förslaget är det bästa möjliga? Den här artikeln beskriver en forskningsprocess där en algoritm, som bevisar kvaliteten på sina resultat, utvecklades.