Frågor om vetenskap

Vad gör vetenskap till vetenskap?

Forskning kan utföras med väldigt olika metoder beroende på vetenskapsområde, men vad är det som i slutändan gör vetenskap till vetenskap? I denna text funderar en professor i processrätt bland annat på förhållandet mellan vetenskaplig kunskap och sanning.

Vad menas med ”vetenskap”? 

När vi idag talar om vetenskap använder vi ordet på flera olika sätt. Ibland menar vi själva forskningsprocessen där vi samlar ny kunskap, ibland tänker vi på olika vetenskapsområden som naturvetenskap eller historia, och ibland syftar vi på den vetenskapliga metoden när vi säger att något är vetenskapligt bevisat. Ordets innebörd varierar från språk till […]

Vem betalar för forskningen?  

Få saker i världen är gratis – att bedriva forskning är inget undantag. Varifrån får forskare sin lön, och vad annat i forskningsprocessen kräver pengar? I denna text kastar en professor i religionsfilosofi ljus över forskningsfinansieringens snåriga värld.

Hur populariserar man vetenskap?

Mene ja tiedä är en webbtidning om vetenskap, men vi publicerar inte fullständiga vetenskapliga artiklar utan populariserade versioner av dem. Vad innebär det i praktiken, och vilka metoder används för att popularisera vetenskap?

Kuvassa on vaaka ja puuvasara

Kan vetenskap vara objektivt?

Inom vetenskapen strävar vi efter objektivitet, men begreppet kan förstås på olika sätt – även bland vetenskapare. I denna text förklarar en filosof olika synvinklar på begreppet objektivitet.

Hur blir man forskare?

Det finns många olika vägar till att bli forskare. Vissa hittar sin kallelse redan i skolåldern, medan andra finner forskaryrket först efter en lång yrkeskarriär. Denna artikel förklarar utgångspunkterna och stegen mot forskarskap.

Varför har olika artiklar olika förklaringar för samma termer?

När du läser Mene ja tiedä-tidningen kan du bli förbryllad över att forskarna definierar samma termer på olika sätt. En forskare som skrivit sin doktorsavhandling om att förklara termer berättar här varför det kan bli så.

Varför läsa vetenskapliga artiklar?

Att läsa vetenskapliga artiklar kan vara både långsamt och krävande. Unga vetenskapsakademiens koordinator för vetenskapsfostran reflekterar här över varför det ändå är värt besväret.

Vad menas med referentgranskning?

Alla artiklar i den här tidningen grundar sig på referentgranskade artiklar, som har bearbetats till en kompaktare form för Mene ja tiedä-tidningen. Ibland talas det också om peer review. Men vad betyder detta egentligen?